Grupi lider europian në fushën e financave personale, IuteCredit Europe, i pranishëm edhe në Shqipëri me institucionin financiar IuteCredit Abania, po vijon me planet e tij strategjike të zgjerimit. Grupi me qendër në Talin të Estonisë ka finalizuar blerjen edhe të 49.7% të aksioneve të tjera të bankës moldave Energbank.

IuteCredit njoftoi se ka paguar 8.3 milionë euro për të blerë paketën me 994,645 aksione. Në muajin janar, IuteCredit kishte blerë edhe 9,976% të kuotave, që korrespondojnë me 199,519 aksione, për një çmim total prej 1.7 milionë eurosh. Në përfundim të blerjes në dy etapa, tashmë IuteCredit zotëron 59.7% të aksioneve të Energbank.

Me miratimin e blerjes së paketës së aksioneve nga Banka Qendrore e Republikës së Moldavisë, IuteCredit po punon drejt një tranzicioni të shpejtë dhe të rregullt të pronësisë dhe kontrollit operacional të bankës. IuteCredit planifikon të fitojë pronësinë e plotë mbi Energbank, duke blerë aksione të tjera me kushtet e tregut.

“IuteCredit po lëviz në drejtim të transformimit drejt një banke moderne të modelit të teknologjisë financiare (fintech), me shërbim të shpejtë dhe të leverdisshëm për publikun. Pas blerjes, ne planifikojmë të integrojmë bankën me Grupin IuteCredit, të përshtasim zgjidhjet tona teknologjike inovative dhe t’i bëjmë të gjitha shërbimet bankare të disponueshme në një smartphone,” tha Tarmo Sild, Drejtor i Përgjithshëm (CEO) i Grupit Financiar IuteCredit.

Akan Ajdini, Drejtor i Përgjithshëm i IuteCredit Albania, tha se blerja e Energbank është një sinjal për pozicionimin e kompanisë në një të ardhme të afërt.

“Pas marrjes së licencës për paranë elektronike nga Banka e Shqipërisë, për ne si IuteCredit Albania kjo është një shenjë se ku synojmë të jemi në të ardhmen e afërt, duke u shndërruar nga një institucion i kredive të vogla te shpejta dhe komode në një bankë moderne fintech, ku marrja e kredive dhe kryerja e pagesave bëhen në pak sekonda dhe nga aparati celular,” tha ai.